co robicie z owocami?
Katalog znalezionych frazWÄ…tki
- agniusza serwis - literatura w sieci, proza, feminizm, gender, queer ...
- Co robicie
- Moje doświadczenie spontanicznego "dotknięcia Nirwany&q
- Biżuteria dla ukochanej
- Pytanie.
- Adwokat
- KUPIĘ ALBĘ DLA DZIEWCZYNKI -KOMUNIA W STARYM KOŚCIELE
- Prośba o interpretację piramidki
- czesc
- V URODZINY WARSZTATÓW TERAPII ZAJĘCIOWEJ
- Niespokojne myśli
agniusza serwis - literatura w sieci, proza, feminizm, gender, queer ...
Bo ja g³ównie zamra¿am. Mam trochê truskawek na lody i ciasto. Czarn± porzeczkê, maliny, w³a¶nie dryluje wi¶nie. Potem dojd± jeszcze morele. Ale mam k³opot, bo miê ju¿ miejsce w zamra¿alce koñczy.
Potem robiê z nich kisiele i owsianki na kompotach, lody (zw³aszcza porzeczkowo-malinowe przy przeziêbieniach) i oczywi¶cie ciasta.
Ale mo¿e macie jaki¶ sprawdzony sposób na super co¶ i by d³ugo siê nie robi³o. Bo, wiadomo, dwójka marud pa³êta siê pod nogami...
Z czarnej porzeczki co¶ ala galaretka. Miksuje siê 1:1 z cukrem i po czasie powstaje galaretka. Idealna do ciast ale i na kanapki czy do lodów, albo jako dodatek do kremu. Morele- d¿em, kompoty, po³ówki zalane syropem (do ciast).
ja porobi³am soki z malin i czarnych porzeczek ale to trzeba sokownik mieæ i d³ugo schodzi, drzemy z porzeczek szybko siê zrobi³y "gotowa³am" czy jak to nazwaæ bo wody nie dawa³am tylko cukier i porzeczki, potem wlewa³am do s³oiczków i uk³ada³am do góry dnem, truskawki w s³oiczkach tylko cukrem zasypuje i zagotowuje, podobnie z borówkami to te¿ raz-dwa najgorsze to mycie s³oiczków i butelek, choæ teraz wiêkszo¶æ do zmywary wk³ada³am,
nied³ugo pewnie bêdê jeszcze co¶ z jab³ek i gruszek robiæ, rok temu wysz³y mi pyszne d¿emy, jak bêdê siê zabieraæ i odszukam przepis to podam i ogórki kisiæ pewnie bêdê
A co mogê zrobiæ z czerwonych porzeczek? Dosta³am od kuzynki i nie mam pomys³u? Na d¿em/konfiturê chyba s± za kwa¶ne? Dodaæ do nich inne owoce? Pomocy
ja normalnie kompot robiê, na d¿em trochê cierpkie s±. Wino pyszne wychodzi
A co mogê zrobiæ z czerwonych porzeczek? Dosta³am od kuzynki i nie mam pomys³u? Na d¿em/konfiturê chyba s± za kwa¶ne? Dodaæ do nich inne owoce? Pomocy
Kompoty na zimê jak ula³.
A ja nigdy nic nie robiê. W moim domu rodzinnym nic siê nie robi³o i nie wynios³am ¿adnych umiejêtno¶ci.i tak D¿emów nie lubiê (chleb na s³odko.? Fuj!).
wiêc jak dla mnie to owoce tylko na surowo
To ¿eby z nich kompot w zimie zrobiæ to je zamroziæ, tak?
ja d¿emy z nale¶nikami motem g³ównie jem
D¿emów w nalesnikach.- w ogóle s³odkiego - te¿ nie lubiê. Wolê pikantne, z miêsem., warzywami albo z farszem. Mój m±¿ próbuje mnie przekonaæ do warstwy dzemu w torcie., ale ja zdecydowanie wolê wi¶nie w ca³o¶ci
A ja domowe d¿emy wyjadam ³y¿eczk± prosto ze s³oika Robiê na zimê i potem jemy to zamiast deseru.
Ale ze ¶wie¿ych owoców ile deserów mo¿na porobiæ! Nawet do lodów dodaæ, albo zrobiæ co¶ a'la eton mess, pychota!
Moja mama robi nalewki ze wszystkiego, wiêc oczywi¶cie z czarnych i czerwonych porzeczek, truskawek, pigwy etc. Z porzeczek te¿ wino oczywi¶cie.
Justek a jak ty t± galaretkê potem przechowujesz? W s³oiku pewnie , ale czy to wekujesz czy jak?
I czy to surowa zmiksowana czy jak? Proszê o dok³adny przepis. Ja robi³am d¿em w tamtym roku, ale za du¿o by³o roboty i ju¿ w tym roku mi siê nie chcia³o. A t± galaretkê na przysz³y rok bym mia³a...
Tê galaretkê, oczywi¶cie... tutajpoczkategori
ja robiê 1kg owocu na 1kg cukru, czasem trochê mniej cukru- zale¿y od dojrza³o¶ci owoców i miksujê. Oryginalny przepis mówi o wk³adaniu w s³oiki i pasteryzacji, ale jednego roku mi siê to popsu³o i ja wlewam w kubeczki plastikowe i zamra¿am. Po wyjêciu jest rewelacyjna galaretka. Oczywi¶cie jest wersja bardziej pracoch³onna z ucieraniem a potem przecieraniem ¿eby nie by³o pestek,ale skoro smak ten sam a pestki siê do¶æ dobrze miel± to po co sobie utrudniaæ ¿ycie
Ja tez robiê z wszystkiego co siê da kompoty i przetwory. W zimie idealne do obiadu oddaj± cz±stkê lata, a dobre równie¿ na przeziêbienie - tak jak kompot z agrestu, naprawdê pomaga. A jagody, suszone lub w soku, dobre na k³opoty trawienne. W lecie na ¶wie¿o koktajle i soki - bomby witaminowe
Zrobi³am dzisiaj to:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody/koktajl_jagodowy/przepis.html
Pyyyyyyyycha, gor±co polecam!
mo¿ne kto¶ ma przepis na nalewkê z czarnej porzeczki ?
w internecie znalaz³am dwa rodzaje, najpierw zasypywaæ owoce cukrem a dopiero potem spirytusem i zupe³nie odwrotnie
no i nie wiem jak robiæ
kto¶ ma do¶wiadczenie ?
Ja robiê najpierw spirytusem tak ¿eby wszystkie owoce zalaæ i min 6 tyg na okno, zlewam i zasypuje cukrem albo gotujê gesty lukier (zale¿y jak mam czas i ochotê ) i te¿ min 6 tyg zostawiam. Potem ³±czê i ewentualnie dodajê cukru/rozcieñczam. Sprawdza siê we wszystkich owocach
No w³a¶nie, ja robiê odwrotnie ni¿ Justek. Najpierw cukier, a po kilku/kilkunastu dniach spirytus i wódka.
Moi te¶ciowie robi± jak Justek, tylko ja jaka¶ odwrotna jestem, ale tak robi³am moj± pierwsz± wi¶niówkê i tak mi zosta³o
A co do przepisów na nalewki polecam: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18074
Skarbnica sprawdzonych przepisów
Jak najpierw spirytusem to na pewno siê nie popsuje a jak cukrem to mo¿e. Ale faktycznie ró¿nie robi±
Pilnie potrzebujê przepis na sok marchwiowo-brzoskwiniowy , taki domowy kubu¶
kupi³am okazyjnie 20 kg brzoskwiñ
czê¶æ przeznaczy³am na d¿em, ale jeszcze sporo zosta³o...
Nigdy nie robi³am czego¶ takiego ale ja bym zrobi³a w sokowirówce brzoskwinie pó³ na pó³ z marchewk± (na smak bym robi³a) ewentualnie trochê cukru, zagotowaæ w garnku (do czasu a¿ znikn± szumy) do s³oików i do pasteryzacji?
Edit. Cze¶æ mo¿esz zrobiæ dodatkowo z innym owocem np jab³ko gruszka. Powrót do góry
no w³a¶nie ja te¿ nie robi³am
i nie mam do¶wiadczenia
Pomys³ justka na logikê ma rêce i nogi i inaczej bym nie zrobi³a, no bo jak? Co tu zmieniæ? I w ogóle to dzieki za ten pomysl