co robicie z owocami?
Katalog znalezionych frazWÄ…tki
- agniusza serwis - literatura w sieci, proza, feminizm, gender, queer ...
- Co robicie
- Moje doświadczenie spontanicznego "dotknięcia Nirwany&q
- Biżuteria dla ukochanej
- Pytanie.
- Adwokat
- KUPIĘ ALBĘ DLA DZIEWCZYNKI -KOMUNIA W STARYM KOŚCIELE
- Prośba o interpretację piramidki
- czesc
- V URODZINY WARSZTATÓW TERAPII ZAJĘCIOWEJ
- Niespokojne myśli
agniusza serwis - literatura w sieci, proza, feminizm, gender, queer ...
Bo ja g³ównie zamra¿am. Mam trochê truskawek na lody i ciasto. Czarn± porzeczkê, maliny, w³a¶nie dryluje wi¶nie. Potem dojd± jeszcze morele. Ale mam k³opot, bo miê ju¿ miejsce w zamra¿alce koñczy.
Potem robiê z nich kisiele i owsianki na kompotach, lody (zw³aszcza porzeczkowo-malinowe przy przeziêbieniach) i oczywi¶cie ciasta.
Ale mo¿e macie jaki¶ sprawdzony sposób na super co¶ i by d³ugo siê nie robi³o. Bo, wiadomo, dwójka marud pa³êta siê pod nogami...
Z czarnej porzeczki co¶ ala galaretka. Miksuje siê 1:1 z cukrem i po czasie powstaje galaretka. Idealna do ciast ale i na kanapki czy do lodów, albo jako dodatek do kremu. Morele- d¿em, kompoty, po³ówki zalane syropem (do ciast).
ja porobi³am soki z malin i czarnych porzeczek ale to trzeba sokownik mieæ i d³ugo schodzi, drzemy z porzeczek szybko siê zrobi³y "gotowa³am" czy jak to nazwaæ bo wody nie dawa³am tylko cukier i porzeczki, potem wlewa³am do s³oiczków i uk³ada³am do góry dnem, truskawki w s³oiczkach tylko cukrem zasypuje i zagotowuje, podobnie z borówkami to te¿ raz-dwa najgorsze to mycie s³oiczków i butelek, choæ teraz wiêkszo¶æ do zmywary wk³ada³am,
nied³ugo pewnie bêdê jeszcze co¶ z jab³ek i gruszek robiæ, rok temu wysz³y mi pyszne d¿emy, jak bêdê siê zabieraæ i odszukam przepis to podam i ogórki kisiæ pewnie bêdê
A co mogê zrobiæ z czerwonych porzeczek? Dosta³am od kuzynki i nie mam pomys³u? Na d¿em/konfiturê chyba s± za kwa¶ne? Dodaæ do nich inne owoce? Pomocy

ja normalnie kompot robiê, na d¿em trochê cierpkie s±. Wino pyszne wychodzi

A co mogê zrobiæ z czerwonych porzeczek? Dosta³am od kuzynki i nie mam pomys³u? Na d¿em/konfiturê chyba s± za kwa¶ne? Dodaæ do nich inne owoce? Pomocy

Kompoty na zimê jak ula³.
A ja nigdy nic nie robiê. W moim domu rodzinnym nic siê nie robi³o i nie wynios³am ¿adnych umiejêtno¶ci.i tak D¿emów nie lubiê (chleb na s³odko.? Fuj!).
wiêc jak dla mnie to owoce tylko na surowo
To ¿eby z nich kompot w zimie zrobiæ to je zamroziæ, tak?

ja d¿emy z nale¶nikami motem g³ównie jem

D¿emów w nalesnikach.- w ogóle s³odkiego - te¿ nie lubiê. Wolê pikantne, z miêsem., warzywami albo z farszem. Mój m±¿ próbuje mnie przekonaæ do warstwy dzemu w torcie., ale ja zdecydowanie wolê wi¶nie w ca³o¶ci
A ja domowe d¿emy wyjadam ³y¿eczk± prosto ze s³oika

Ale ze ¶wie¿ych owoców ile deserów mo¿na porobiæ! Nawet do lodów dodaæ, albo zrobiæ co¶ a'la eton mess, pychota!

Moja mama robi nalewki ze wszystkiego, wiêc oczywi¶cie z czarnych i czerwonych porzeczek, truskawek, pigwy etc. Z porzeczek te¿ wino oczywi¶cie.
Justek a jak ty t± galaretkê potem przechowujesz? W s³oiku pewnie

I czy to surowa zmiksowana czy jak? Proszê o dok³adny przepis. Ja robi³am d¿em w tamtym roku, ale za du¿o by³o roboty i ju¿ w tym roku mi siê nie chcia³o. A t± galaretkê na przysz³y rok bym mia³a...
Tê galaretkê, oczywi¶cie...

ja robiê 1kg owocu na 1kg cukru, czasem trochê mniej cukru- zale¿y od dojrza³o¶ci owoców i miksujê. Oryginalny przepis mówi o wk³adaniu w s³oiki i pasteryzacji, ale jednego roku mi siê to popsu³o i ja wlewam w kubeczki plastikowe i zamra¿am. Po wyjêciu jest rewelacyjna galaretka. Oczywi¶cie jest wersja bardziej pracoch³onna z ucieraniem a potem przecieraniem ¿eby nie by³o pestek,ale skoro smak ten sam a pestki siê do¶æ dobrze miel± to po co sobie utrudniaæ ¿ycie

Ja tez robiê z wszystkiego co siê da kompoty i przetwory. W zimie idealne do obiadu oddaj± cz±stkê lata, a dobre równie¿ na przeziêbienie - tak jak kompot z agrestu, naprawdê pomaga. A jagody, suszone lub w soku, dobre na k³opoty trawienne. W lecie na ¶wie¿o koktajle i soki - bomby witaminowe

Zrobi³am dzisiaj to:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/jagody/koktajl_jagodowy/przepis.html
Pyyyyyyyycha, gor±co polecam!
mo¿ne kto¶ ma przepis na nalewkê z czarnej porzeczki ?
w internecie znalaz³am dwa rodzaje, najpierw zasypywaæ owoce cukrem a dopiero potem spirytusem i zupe³nie odwrotnie

no i nie wiem jak robiæ

kto¶ ma do¶wiadczenie ?
Ja robiê najpierw spirytusem tak ¿eby wszystkie owoce zalaæ i min 6 tyg na okno, zlewam i zasypuje cukrem albo gotujê gesty lukier (zale¿y jak mam czas i ochotê

No w³a¶nie, ja robiê odwrotnie ni¿ Justek. Najpierw cukier, a po kilku/kilkunastu dniach spirytus i wódka.
Moi te¶ciowie robi± jak Justek, tylko ja jaka¶ odwrotna jestem, ale tak robi³am moj± pierwsz± wi¶niówkê i tak mi zosta³o

A co do przepisów na nalewki polecam: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18074
Skarbnica sprawdzonych przepisów

Jak najpierw spirytusem to na pewno siê nie popsuje a jak cukrem to mo¿e. Ale faktycznie ró¿nie robi±

Pilnie potrzebujê przepis na sok marchwiowo-brzoskwiniowy , taki domowy kubu¶
kupi³am okazyjnie 20 kg brzoskwiñ
czê¶æ przeznaczy³am na d¿em, ale jeszcze sporo zosta³o...
Nigdy nie robi³am czego¶ takiego ale ja bym zrobi³a w sokowirówce brzoskwinie pó³ na pó³ z marchewk± (na smak bym robi³a) ewentualnie trochê cukru, zagotowaæ w garnku (do czasu a¿ znikn± szumy) do s³oików i do pasteryzacji?
Edit. Cze¶æ mo¿esz zrobiæ dodatkowo z innym owocem np jab³ko gruszka. Powrót do góry
no w³a¶nie ja te¿ nie robi³am

i nie mam do¶wiadczenia
Pomys³ justka na logikê ma rêce i nogi i inaczej bym nie zrobi³a, no bo jak? Co tu zmieniæ? I w ogóle to dzieki za ten pomysl
