Golonka w piwie
Katalog znalezionych frazagniusza serwis - literatura w sieci, proza, feminizm, gender, queer ...
Hejka
Dawno nie zagl±dałem do tego działu.
Znalazłem ciekawy przepis. [tzw. męska kuchnia]
Składniki na 4 porcje:
- 4 małe golonki,
- sól do smaku,
- pieprz mielony,
- papryka mielona,
- li¶ć laurowy,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- trochę kolendry,
- troszkę kminku,
- 1-2 łyżki majeranku,
- marchewka, cebula,
- korzeń pietruszki,
- korzeń selera,
- por biały,
- olej do smażenia,
- 1-2 butelki piwa (porter),
- koncentrat pomidorowy (mała porcja)
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć. Przyprawy zemleć, natrzeć nimi mięso. Następnie golonki ułożyć ciasno w garnku i odstawić na noc. Warzywa oczy¶cić, obrać, opłukać, pokroić w paski. Rozgrzać olej na patelni, podrumienić na nim warzywa. Golonki również podrumienić na oleju (bez warzyw). Mięso i warzywa ułożyć w wysokim i w±skim garnku, zalać piwem i gotować do miękko¶ci na wolnym ogniu. Ugotowane golonki wyj±ć (nie mog± być rozgotowane). Warzywa przetrzeć przez sito, dodać koncentrat, zrobić gęsty sos i zalać nim mięso.
PS. Trochę pracowite,ale za to jaka wyżerka...mniam, mniam
Zdecydowanie optuję za golonk± w kapu¶cie, oczywi¶cie kiszonej, a za wszelkie wydziwiane opiekane, wędzone, panierowane, etc., etc. należałoby kucharzy w kotle bez wody gotować!!!
Nie wiem, czy pamiętacie jeszcze Wiarusy - słynny Bar "Wiarus" z nie do odtworzenia dzi¶ atmosfer± i zapaszkiem? Albo garnizonowy klub oficerski z dzieln± Pani± K. na warcie i standardow± w±tróbk± lub medalionem z frytkami o każdej niemal porze?
Zdecydowanie optuję za golonk± w kapu¶cie, oczywi¶cie kiszonej...
Hehe... no to mamy i "golonkę w kapu¶cie kiszonej". Oto przepis:
SKŁADNIKI:
golonka wieprzowa
kapusta kiszona
marchew
pietruszka korzeń
pietruszka nać
seler
cebula
por
ziele angielskie
li¶ć laurowy
pieprz czarny
sól
m±ka pszenna
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obieramy i wrzucamy do wody , dodajemy pieprz , sól , li¶ć laurowy i ziele angielskie , wrzucamy goloneczkę i gotujemy do uzyskania miękko¶ci mięsa - wg tradycji gotuje się tyle ile waży golonka. Kapustę płuczemy by nie była za kwa¶na, podlewamy wywarem z golonki i dodajemy pieprz, li¶ć laurowy, ziele angielskie i łyżkę smalcu i dusimy około 1 godzinę, po czym zasmażamy m±k± . Ugotowan± golonkę wyjmujemy z wywaru , wyjmujemy ko¶ć a resztę mięsa dzielimy na kawałki. Kapustę wykładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na niej kawałki golonki , obkładamy także golonkę dookoła kapust±. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w 200 st.C
Podajemy z chlebkiem i piwem .

PS. Zbynek czy o tak± "golonkę" Tobie chodziło

A może znasz inny przepis to się podziel...

Warzywa obieramy i wrzucamy do wody, dodajemy pieprz, sól , li¶ć laurowy i ziele angielskie , wrzucamy goloneczkę i gotujemy do uzyskania miękko¶ci mięsa - wg tradycji gotuje się tyle ile waży golonka. Kapusty nie płuczemy, może być kwa¶na.
Podajemy z chlebkiem, kapust± i piwem, ewentualnie mocno schłodzon± wódeczk±.
Oczywi¶cie najlepsze jest to, co na wierzchu, czyli skórka (nie do końca ogolona) i trzęs±cy się tłuszczyk.