Kawka, kawusia... jak zaparzamy?
Katalog znalezionych frazagniusza serwis - literatura w sieci, proza, feminizm, gender, queer ...
Poniewa¿ jestem "kawoszem" postanowi³em podzieliæ siê pewnymi uwagami. Jak kto¶ ma inne propozycje to proszê pisaæ. Otó¿ najczê¶ciej parzymy kawê wsypuj±c zmielone ziarna do fili¿anki i zalewamy wrz±c± wod±. Maj±c odpowiednie zasoby finansowe kupujemy ekspres ci¶nieniowy. Ostatnio w "Biedronce" pojawi³y siê tzw. kafetiery lub kawiarki. W³a¶nie dokona³em takiego zakupu. (c.24.99pln) Aby nie zanudzaæ skoczcie tutaj
pozdrófki
Pierwsze uruchomienie "maszynki" ("moka" tak te¿ nazywaj± )
1. zrobiæ "kawê" z samej wody (wodê do zbiorniczka wlewamy do poziomu zaworka) i zostawiæ wodê w maszynce na 24 godziny
2. powtórzyæ
3. powtórzyæ jeszcze raz
4. zrobiæ kawê z fusów / tzn. zamiast kawy u¿yæ fusów / i zostawiæ j± w moce na 24 godziny
5. powtórzyæ
6. szóstej kawy mo¿na spróbowaæ: wypiæ albo wylaæ
Zajmuje to kilka dni, ale jest konieczne.
No i oczywi¶cie odpowiednie mycie: ¿adnych p³ynów, suszenie, nie zostawiaæ pustej skrêconej do koñca.
===============
Jeszcze to:
- "moka" powinna byæ u¿ywana codziennie, po tygodniu nieu¿ywania zrobiona w niej kawa jest do wylania
- nie mo¿e byæ myta p³ynem do naczyñ ani w zmywarce do naczyñ: po ka¿dym u¿yciu nale¿y j± dok³adnie wyp³ukaæ i wysuszyæ / odwracaj±c "do góry nogami": rozkrêcona na czê¶ci oczywi¶cie /
- nie zostawiaæ pustej skrêconej do koñca
- mo¿na robiæ tyle fili¿anek, ile przewiduje producent, nigdy mniej.
7. Pod wp³ywem ci¶nienia kawa gromadziæ bêdzie siê w górnej czê¶ci zaparzacza. Z chwil± gdy zaparzacz bêdzie wydawa³ charakterystyczny odg³os bulgotania (w dolnym pojemniku skoñczy siê woda) nale¿y go niezw³ocznie zdj±æ z palnika.
Smacznego !!!!

jakie ró¿nice w porównaniu ze sposobem klasycznym?