pyszności z suszarki
Katalog znalezionych frazWÄ tki
- agniusza serwis - literatura w sieci, proza, feminizm, gender, queer ...
- Bawimy siÄ w Ĺźycie, Ĺźycie z nami bawi siÄ
- Awaria forum MikrosĹawii
- Skojarzenia
- Mimi - rehabilitacja do koĹca Ĺźycia ?
- Terry Pratchett
- Archidiecezjalny DzieĹ WspĂłlnoty
- Suworow- najlepszy szpieg rosji
- Isabelowe kĂłleczko
- Bajki i filmy dla dzieci
- Dlaczego szatan chce zniszczyÄ wszystkich ludzi.
agniusza serwis - literatura w sieci, proza, feminizm, gender, queer ...
Jeśli macie w domu suszarkę do owoców, warzyw i grzybów, to zachęcam do robienia ciastek i "wytrawnych krakersów" (nie wiem jak te drugie najlepiej nazwać )
Ja jako nałogowy pochłaniacz słodkiego proponuję na początek ciastka
Szkl nerkowców
Pół Szkl migdałów
Szkl orzechów laskowych
Pół szkl pestek dyni
Szkl słonecznika
Namoczyć na noc, wodę odlać i zmielić. Ja zostawiłam nie całkowicie zmielone, tylko w małych kawałeczkach.
Szkl daktyli też namoczyć, może być na noc. Wody nie za dużo. Zmiksować razem z wodą na gładko.
Potem dodać 2 jabłka (można zetrzeć na tarce almo zmiksować - tak żeby wyszła gładka masa.
Wszystko wymieszać, dodać ze 3 łyżki miodu.
Nakładać łyżką i formować ciastka, o grubości ok 0,5cm.
Suszyć na papierze do pieczenia do suchości (tak zeby można było je oderwać z papieru bez problemu). Czyli ok dobę.Po ok 12 godz odwrócić na drugą stronę.
W temp. do 42 st. żeby miód nie stracił wartości.
Ja suszyłam w 35-40.
Jak dla mnie przepyszne, mojej A. też bardzo smakują
Myślę że inne kombinacje nasionkowo-orzechowe też wyjdą smaczne.
Próbowałam raz zrobić kakaowe, ale tak średnio nam smakowały.
myślę że w piekarniku też by dało radę
Można spróbować, ale nie wiem czy taki sam efekt będzie?
tego nie wiem, ale w piekarniku ususzysz bezę, więc może i ciastka nasienne też
kwestia niskiej temperatury i długiego czasu suszenia. jak będę mieć wenę, przetestuję i powiem
Ciekawe czy się zmieści na raz wszystko. Bo to proporcje na 5 pełnych tac suszarki. Chyba że ktoś ma jakiś lepszy piekarnik niż ja i można jednocześnie na dwóch blachach piec, z takim samym poziomem pieczenia.
Brain, jak byś robiła to koniecznie daj znać!
Elwira, nie kuś, bo ja słodycze ograniczam
Fajne, spróbuję, tylko jakoś pozmieniam proporcje, żeby było bez orzechów laskowych, bom uczulona.
Mi też się wydaje, że są "piekarnikowe" przepisy na takie orzechowo-bakaliowe batony W moim piekarniku temperatury zaczynają się od 50oC, więc miód służyłby tylko za klej i dodatkowe kalorie
Muszę jeszcze sprawdzić jak ze zużyciem prądu w suszarce i piekarniku włączonych na dobę.
Przepisy na piekarnikowe batoniki są zwykle w normalnych wysokich temperaturach, a przy orzechach i nasionach to jednak nie jest zbyt dobre.