Imbir
Katalog znalezionych frazWÄ…tki
- agniusza serwis - literatura w sieci, proza, feminizm, gender, queer ...
- Mr-lombrigas
- Nowy singiel! "GOOD LUCK MY WAY"
- Odysey-Pl
- Chyba potrzebuje pomocy - problem wieloletniego gracza
- Podanie Nike-pol
- Rysiek Riedel
- PKO coÅ› tam
- Stephen King
- Komitet Wyborczy Tych Co nie GÅ‚osujÄ…
- 30.01.2014 XXANAXX x Fresh Lemons @ Lizard King Toruń
agniusza serwis - literatura w sieci, proza, feminizm, gender, queer ...
Imbir
Imbir jest jedn± z tych ro¶lin, bez których wiele narodów nie wyobra¿a sobie ¿ycia. Dla ka¿dego Azjaty to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo.
1. Imbirowe smako³yki
Przyprawa ta do niedawna kojarzy³a nam siê z piwem i ciasteczkami z amerykañskich filmów. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodawa³a smaku jedynie flakom, pasztetowi z zaj±ca i piernikowi.
Od kiedy ¶wie¿y korzeñ imbiru jest coraz tañszy i ³atwo go kupiæ nawet na bazarze, wszyscy mo¿emy korzystaæ z jego cudownych w³a¶ciwo¶ci.
Dlaczego zdrowy
Intensywny aromat imbiru, ze ¶wie¿±, trochê s³odk±, a trochê drzewn± nut± to zas³uga zingiberolu - sk³adnika olejku eterycznego. Natomiast substancje ¿ywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadaj± za pal±cy, lekko gorzki smak. Wszystkie te substacje maj± lecznicze w³a¶ciwo¶ci. Dziêki nim imbir m.in.:
U³atwia trawienie. Olejek zawarty w k³±czu pobudza wydzielanie ¶liny i soku ¿o³±dkowego, dzia³a ¿ó³ciopêdnie i rozkurczowo, leczy wzdêcia.
£agodzi md³o¶ci (jest sk³adnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej), przeciwdzia³a wymiotom po narkozie i chemioterapii. Wzmaga apetyt.
Zmniejsza agregacjê (zlepianie) p³ytek krwi, chroni wiêc przed tworzeniem siê zakrzepów. Jest niezbêdnym dodatkiem do menu osób z podwy¿szonym cholesterolem.
£agodzi bóle miesi±czkowe. Warto te¿ dodawaæ go do jedzenia, gdy tylko zauwa¿ymy pierwsze oznaki PMS.
Leczy przeziêbienia i przynosi ulgê chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w sk³ad niektórych ma¶ci i plastrów rozgrzewaj±cych. Podczas masa¿u kilka kropli olejku imbirowego przynosi ulgê obola³ym miê¶niom.
Leczy migreny - regularnie stosowany zmniejsza czêsto¶æ i ilo¶æ ataków, ³agodzi te¿ towarzysz±ce im md³o¶ci.
Dzia³a przeciwobrzêkowo, bo zawarty w nim olejek eteryczny ma dzia³anie moczopêdne.
Dba o jamê ustn±. Ma dzia³anie odka¿aj±ce i od¶wie¿aj±ce, pozostawia mi³y zapach w ustach. Leczy infekcje, pobudza wydzielanie ¶luzu. Warto p³ukaæ nim bol±ce gard³o (do szklanki bardzo ciep³ej wody wsypaæ 2 ³y¿eczki sproszkowanego imbiru).
Zwiêksza koncentracjê i wydajno¶æ umys³ow±, bo poprawia ukrwienie mózgu. Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe w³a¶ciwo¶ci.
Polepsza kr±¿enie krwi, wspaniale rozgrzewa ca³y organizm. W medycynie chiñskiej uchodzi za “gor±cy", powoduj±cy ogieñ w ciele. Pobudza te¿ organy p³ciowe. Tam, gdzie ro¶nie, czyli w tropikalnej Azji, u¿ywa siê go jako afrodyzjak.
W tropikalnej Azji imbir uprawia siê od ponad 3000 lat, chocia¿ jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru u¿ywano na Bliskim Wschodzie i w po³udniowej Europie na d³ugo przed Rzymianami. Portugalczycy przywie¼li go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych ro¶lin uprawnych.
Komu nie wolno
Imbir to bardzo ostra przyprawa, maj±ca dra¿ni±ce dzia³anie. Nie mo¿na siê ni± bezkarnie zajadaæ. Unikaj imbiru, je¶li jeste¶ w ci±¿y lub karmisz, chorujesz na przewlek³± chorobê przewodu pokarmowego, np. wrzody ¿o³±dka lub dwunastnicy, cierpisz na refluks ¿o³±dkowy.
W kuchni
Popularny w Polsce suszony mielony imbir ró¿ni siê smakiem od ¶wie¿ego i nie mo¿na go u¿ywaæ wymiennie. Surowy imbir dodaje ¶wie¿o¶ci i pikantno¶ci owocom morza, polepsza smak md³ych potraw i t³ustych miês, np. kaczki czy wieprzowiny. Mielony najlepiej nadaje siê do potraw s³odkich, np. herbatników, ciast, sa³atek owocowych. Pasuje te¿ doskonale do pieczonych jab³ek.
Imbir surowy zawsze trzeba obraæ, a najlepiej zeskrobaæ no¿em skórkê tylko z kawa³ka, którego bêdziemy u¿ywaæ. W ¿adnej potrawie nie powinno siê go ³±czyæ z zio³ami, bo te k³óc± siê z jego aromatem. ¦wietnie za to komponuje siê z przyprawami korzennymi: zielem angielskim, li¶ciem laurowym, go¼dzikami, ga³k± muszkato³ow± i pieprzem.
Uwaga: ¶wie¿y najlepiej trzymaæ w lodówce, owiniêty papierowymi rêcznikami i w plastikowych torebkach przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Ma³e opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy w lodówce. Kandyzowany - w s³oiczku, w ch³odnym i ciemnym miejscu.
Dla urody
Olejek imbirowy stosuje siê w preparatach wyszczuplaj±co-modeluj±cych, bo pobudza kr±¿enie i przyspiesza spalanie t³uszczu, walczy z cellulitem. Pe³en ¶wie¿o¶ci i egzotyki zapach imbirowy jest baz± wielu perfum. Imbirowa nuta czêsto wspó³gra z innymi przyprawami (pieprzem, kardamonem) i dodaje "mocy" mêskim kosmetykom.
Wiele mo¿liwo¶ci
W Polsce mo¿na kupiæ korzeñ imbiru w ca³o¶ci i sproszkowany. W sklepach z orientaln± ¿ywno¶ci± dostêpny jest imbir kandyzowany i marynowany - ró¿owy i bia³y - który maczany w sosie sojowym jest dodatkiem np. do sushi. Warto poszukaæ aromatycznych cukierków i ciasteczek imbirowych. Na pó³kach sklepów z alkoholem znajdziemy wódkê i piwo imbirowe. Tego ostatniego nie mylmy jednak z “ginger ale”, popularnym napojem gazowanym stworzonym w Irlandii, u nas czê¶ciej wystêpuj±cym pod nazw± “canada dry". Na straganach w Chinach i Hongkongu oferowany jest imbir konserwowany - miêkkie korzenia zatopione w zalewie z cukru.
¼ród³o >> http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir_33621.html
dnia Nie 16:22, 09 Pa¼ 2011, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
mniam ja uwielbiam zupe imbirowo dyniowa



Ja lubiê herbatê z kawa³eczkami imbiru, zawsze tak± zamawiam w chiñskiej knajpce u siebie we Wrocku


podobno woda z cynamonem miodem imbirem i cytryna bardzo leczy przeziebienie



Ostatnio przerabia³am na sobie grzañca piwnego z imbirem, raz, ¿e pycha a dwa.... bardzo skuteczne, naprawdê!
Od jutra zaczynam na dzieñ dobry piæ herbatê zaparzon± z ³y¿eczk± imbiru

ciekawa jestem jak siê bêde czu³a, powinno pobudzaæ jak kawa, wszak przy¶piesza kr±¿enie a moje s³abiutkie,... tylko to droga imprezka niestety, musze poszukaæ tniego ¼róde³ka do mielonego imbiru bo taki mi do herbatki pasuje

jeszcze zanabyæ drog± kupna mniót i bêdzie super

Spotka³am siê z porad± kulinarn±, ¿e mo¿na dodaæ suszony mielony imbir do miêsa na kotlety mielone dla poprawy smaku



Ja uwielbiam kawê z imbirem, kardamonem, cynamonem, miodem i mleczn± pianka, ale wyczyta³am tutaj, ze nie wskazany przy wrzodach. U mnie jest podejrzenie, chyba przy takiej ma³ej ilo¶ci jak± dajê do kawy, to nie zaszkodzi, nie?
Uwielbiam imbir kandyzowany - cudo.
Ostarnio widzia³am te¿ ptasie mleczko "wedlowskie" o smaku waniliowym z dodatkiem imbiru (jestem ciekawa jak smakuje ??).
Imbir to jedna z moich najbardziej ulubionych przypraw. Oczywi¶cie w grê wchodzi tylko ¶wie¿y korzeñ imbiru. Dodajê go do wiêkszo¶ci potraw oraz zazwyczaj do herbatki.